fbpx

Нещата, за които хората никога не говорят

Ясно е, че малко жени биха ви казали истинския брой на мъжете, с които са спали. Ясно е, че и малко мъже на първа среща биха признали, че са във финансова криза.

Но в тази статия ще говорим за други неща. А именно тайните, които заравяме и оставяме дълбоко пазени в сърцето си.

Като психолог и астролог хората всекидневно идват при мен с най-голямата си болка. Понякога имам чувството, че съзнанието ми се превръща в кутията на Пандора, пълна с житейски истории от царството на Хадес.

Тайни, които хората се страхуват да признаят дори пред най-близките си. Защото се страхуват, че бъдат отхвърлени. Че няма да бъдат приети и ще бъдат по-малко обичани от най-обичаните си. Така слагаме преграда пред най-близките си и реално не допускаме никой до себе си. Преградата често е изтъкана от чувство на вина, срам и неприемане на себе си такъв, какъвто си…

И тук не говорим за това коя жена каква „к***а“ е, нито за това кой мъж колко е беден. Това са просто етикети от обществото. И колкото по-бързо се научим да не третираме себе си и останалите като продукти, толкова по-щастливи ще бъдем.

Най-често хората крият тайни, свързани със семейството. И най-често се срамуват именно от семейството си. А когато бягаме от рода и корените си, често бягаме и от себе си. Не искаме да опознаем и приемем нашите предци до край. Следователно остава и една скрита част от самите нас, която не можем да опознаем. И колкото повече я отбягваме, толкова повече ще се сблъскваме с нея, докато не я приемем.

Ето защо, ако се замислите, ще се сетите за много семейства, които тотално изключват роднина, който е зависим или психично болен. За него никой нищо не казва и споменаването му е тема табу. Ако не го приемат обаче, в рода след време отново се появява човек, който е със същата зависимост или психичен проблем.

Тук много от вас ще кажат унаследеност. Други ще кажат – карма. Но истината е, че карма означава действие. Унаследеността е част от родовата карма. Следователно ние сами я градим с нашите действия. И никое човешко същество не е перфектно. Защото ако беше, то нямаше да е тук. Ето защо добрата семейна карма се гради най-вече с приемственост, благодарност и уважение.

Продължаваме с другите тайни. Често хората крият дори сексуалната си ориентация. Понякога се опитват да я скрият не само от обществото, но и от самите себе си. Обаче никой не може да избяга от самия себе си. И колкото повече се приемаш и обичаш, толкова по-приеман и обичан ще бъдеш. Както обичам да казвам – всеки един партньор в живота ни е наше огледало.

Той не отразява нищо повече от това, което сами носим в себе си. И нормално – ако не се приемаме, ще срещаме все повече хора, които да ни осмиват, отхвърлят и т.н. А дори би трябвало да сме им благодарни, защото тяхната роля е да ни покажат ние самите какво правим със себе си.

Поредна тайна. Липса на щастие в семейството: Етикет „Образцов дом“. В душата ви цари пълен хаос или пустош, но за пред хората вие сте „перфектното семейство“. И тук проблемът не е, че лъжете хората. Проблемът е, ако лъжете себе си.

Тук често идват и изневери. Защото когато започнем да лъжем себе си, и хората започват да лъжат нас. Близост – мисля, че това най-много липсва в днешния свят. И качествена комуникация – макар да живеем в ерата на комуникацията. Защото все повече забравяме как да комуникираме помежду си. И често толкова много се затваряме за собствената си болка, че не можем да я споделим дори на партньорите и приятелите си. Отново заради вина, страх, чувство за отхвърляне.

Колкото по-неискрени сме, толкова по-отхърлени се чувстваме. Защото никой не познава истинската ни същност. Следователно никой не ни обича без маската ни. Не защото не сме красиви без нея, а защото тотално сме забравили как изглеждаме всъщност.

Ето защо да свалиш маската е израз на свобода и безусловна любов към себе си.

Вашият коментар