fbpx

Децата на разведени родители – Как изглеждат нещата в очите на детето?

Ето как изглеждат нещата от другата страна и е хубаво да се замислим навреме за реалните потребности на своите деца. Преди всички психологически рани да оставят своя безвремен отпечатък. Рани от нашето Его.

Ето някои простички неща. Храна за размисъл:

  • Когато вие се развеждате, се развеждате с вашия партньор.Не с вашето дете.
  • Не може да обвинявате детето си, че прилича на партньора,от когото вие сте избрали да имате деца.Защо детето ви да се чувства виновно за вашия избор?
  • Често в процес на развод нямате емоционалния ресурс да се погрижите за децата си. Казвате „купих му обувки, записах го на английски, учи в най-хубавото училище. Той си има всичко.“ Нима всичко = само на добро образование и материални придобивки?
  • Когато не сме в емоционален ресурс, ние трудно можем да дадем. Защото за да дадеш, трябва да имаш.

  • Опитите за отчуждаване от „другата рода“ са отдалечаване на детето от самия себе си. Когато не познаваш част от рода си, все едно не познаваш част от себе си. Има някаква празнота. И нещо все те кара да търсиш.
  • Детето е на половина майка си. На половина баща си. Когато му казвате „майка ти не е качествен човек“, все едно му казвате: „Отхвърли половината част от себе си, за да не бъдеш и ти некачествен човек. Чувствай се виновен, всеки път, когато се държиш, изглеждаш или ме погледнеш като майка си. Или най-добре не го прави,защото така ще те приема и обичам повече.“

Всеки има недостатъци – някои по-социално неприемливи, други – несъвместимост на характерите. Колкото и да ви е трудно, се опитайте да откриете и да говорите за хубавите качества на бившия си партньор.

  • Когато говорите как сами плащате и правите всичко, как никой не ви помага,на колко много лишения се подлагате…детето започва да се чувства в тежест. И често като възрастен ще изпитва чувство за вина да поиска.
  • Когато загърбвате детето си в името на своя нов партньор и/или по-малки деца, детето започва да се чувства отхвърлено. Все едно няма място за него. Така често в живота си на възрастен, то ще попада на сходни ситуации(Like attracts like).

В мечтаната компания няма да има място за него. Или няма да има място за по-висока позиция. Предпочитаните партньори често също ще бъдат заети и т.н.

  • Казвате „Децата са най-неблагодарните същества на света.“ И това често не е неистина. Но изборът да имаме деца е наш.Те не са ни длъжни с нещо.Те могат да върнат любовта, грижата и приемането на своите бъдещи деца.Така връщаме любовта, която сме получили.Това също е свободен избор.

Целта на статията не е да съдя някого. А да се замислим за травмите, които причиняваме на своите деца. За Егото като източник на страдание за всички страни.

Ако откривате грешките, които вие и вашите родители сте допуснали, отново не съдете. Бъдете сигурни, че това е най-доброто, на което сте били способни в онзи момент.

Не гледайте в миналото, промените са тук и сега.Само днес.

Ако тази статия е била интересна и полезна за вас, може би ще ви е полезна и консултация Детски хороскоп, по време на която говорим повече за емоционалните потребности на вашето детето и отношенията с майката и бащата. Ако целта ви е да търсите, преоткривате и развивате себе си, бих ви препоръчала Астропсихологически портрет.

Всички материали са авторски текстове на Деница Красимирова.Споделянето им в други медии и сайтове е позволено единствено с писменото съгласие на автора.

Вашият коментар